Pýr kořen

Kód: 1129/100
1 hodnocení
Značka: Byliny.cz
od 39 Kč

Zvolte variantu

Mezi zahrádkáři není pýr zrovna oblíbenou rostlinou. Je velice odolný a jeho oddenek se doširoka rozrůstá, a proto je považován za nebezpečný plevel. Najdeme ho mj. na třech čtvrtinách orné půdy v České republice. Pokud pomineme zmíněné skutečnosti, můžeme se zaměřit na léčivé schopnosti pýru, které přispívají zejména k vylučování vody a pročišťování organismu.

Detailní informace

váha: 100g
Skladem | 1129/100
Můžeme doručit do: 26.11.2024
39 Kč
váha: 250g
Skladem | 1129/250
Můžeme doručit do: 26.11.2024
79 Kč
váha: 500g
Skladem | 1129/500
Můžeme doručit do: 26.11.2024
149 Kč
váha: 1000g
Skladem | 1129/1000
Můžeme doručit do: 26.11.2024
279 Kč

Detailní popis produktu

Složení a účinné látky pýru

Inositol, minerální soli (zejména draselné), sacharidy, sliz, silice s agropyrenem (působí zřejmě fytoncidně), kyselinu křemičitou, polyfruktózu, inulín, triticin, saponiny a enzym mesoinosit.

Účinky pýru

  • Vylučování vody a pročištění organismu
  • Normální funkce močových cest a ledvin
  • Kontrola tělesné hmotnosti – lze využít při redukčních dietách
  • Podporuje kardiovaskulární zdraví
  • Normální trávení
  • dle nařízení ES č.1924/2006 nemůžeme uvádět zdravotní účinky, proto výše uvedené léčivé účinky jsou formou tipů našich babiček a tradičního lidového léčitelství. Nejedná se o lékařské doporučení – vycházíme pouze informací z internetu, které nemusí být odborné.

Popis a vzhled

Pýr je vytrvalá středně vysoká až vzrůstná travina, která dorůstá výšky do 150 cm. Má mělce kořenící tuhé a pevně článkovité oddenky, které jsou nejprve žlutavě bílé a později hnědnou. Oddenky se doširoka rozlézají. Netvoří trsy, ale dojem trsu vytváří skupina lodyh vyrůstajících z hustě nahromaděných pupenů. Travina má zelené úzké listy. Květenství pýru tvoří dvouřadé klásky nacházející se na vrcholech stonků. Plodem jsou pluchaté obilky.

Příprava pýru

Pýr připravujeme jako čaj, odvar, ale je používán i jako tinktura.

TIP na přípravu čaje: 1 čajovou lžičku vsypte do ¼ l studené vody, přiveďte k varu a nechte krátce povařit. V zakryté nádobě se nechte 15 minut odstát a posléze sceďte. Odvar se připravuje vždy čerstvý. Pijte 1 - 2x denně. Skladujte na suchém a temném místě.

Použití pýru

Bylina není vhodná pro těhotné a kojící ženy a vyvarovat konzumaci by se měli také lidé s obstrukcí močových cest.

Nežádoucí nebo vedlejší účinky

Nejsou známy případy nežádoucích účinků a je dobře snášen citlivými jedinci. Pokud užíváte léky moderní medicíny, poraďte se o konzumaci se svým lékařem nebo lékárníkem. 

Další názvy pýru: Latinský název Elytrigia repens. Pýr je známý také pod názvy: pejr, pejřevka, koření travní, pepřevka, plazivka, polní planá pšenice, psí tráva, travní kořen nebo věchtoví.

Výrobce: Prodejnabylin.cz

Užitečné odkazy:

I když se věnujeme aktualitě informací o našich výrobcích, výrobní předpisy se průběžně mění, a tak se mohou měnit složení, obsah živin, alergeny nebo dietetické informace. Vždy proto doporučujeme přečíst etiketu před použitím výrobku.

Doplňkové parametry

Kategorie: Byliny
Alergeny: Vegan, Vegetarián, Bez lepku, Bez přidaného cukru, Bez éček, Bez palmového oleje, Bez laktózy, DIA

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: